Ai o noutate sau articol pentru Pelinia? Contactează-ne la pelinia@ymail.com şi noi te vom face auzit!

0

Pelinia - descriere generala

Conform Wikipedia, Pelinia este o localitate-centru de comună în Raionul Drochia, Republica Moldova.(Mai multe informaţii nu ne oferă, aşa că voi incerca o descriere mai amplă.)
Mai jos este informaţia de pe site-ul pelinia.del.md(care nu era disponibil atunci când scriam acest articol).

Satul Pelinia, raionul Drochia
Pelinia este unul din cele mai mari sate din nordul Republicii.
Suprafata satului este de 1330 ha, iar al intregului teritoriu - 8322 ha. Satul este amplasat pe malul r. Raut la o distanta de 1,5 km.

Pelinia se invecineaza cu satele: Singureni, Corlateni, Grinauti, Ceparia, Miciurin, Nicoreni, Sofia, Hasnaseni. Pelinia are o populatie de 8651 locuitori, dintre care femei 4509, barbati 4142; copiii 1508 ; pensionari 2082; tineri (intre 18 si 35 ani) 1581.

· Istoria satului: Dupa ultima reforma administrativ-teritoriala satul a intrat in componenta r-nul Drochia.

Primele relatari istorice despre s.Pelinia dateaza din sec. XVII. In arhiva republicana se aminteste de existenta s. Pelinia din anul 1758. Primii locuitori ai satului au venit de prin Moldova de peste Prut din
s. Arionesti si s-au stabilit cu traiul pe malul r. Raut, linga s. Singureni care este mai vechi. Din cauza ca aveau deseori conflicte cu bastinasii din s. Singureni, au fost nevoiti sa-si schimbe locul de trai mai spre nord, luindu-si putinul pe care-l aveau. Au injugat 20 perechi de boi la biserica de lemn si au adus-o pe locul unde acum se afla biserica din sat, iar ei s-au asezat cu traiul putin mai la vale. Se povesteste ca acesti oameni purtau familia Pripa.
Mai tirziu, pe la sfirsitul sec. XVIII, aici s-au asezat cu traiul o serie de oameni veniti de prin partile Poltavei. Bastinasii i-au primit cu drag. Specific pentru acesti oameni era, ca ei umblau incaltati in opinci (in ruseste „postoli” de unde provine familia Postolachi, care in prezent predomina in sat).

In ce priveste denumirea satului sunt doua legende. Dupa cum spune prima legenda, denumirea satului Pelinia provine de la stepele cu pelin amar ce se intindeau pe acele locuri. Dupa a doua legenda - ca mosiile satului ar fi apartinut unui cleric grec cu numele Pelin, ce facea parte de manastirea Neamt, de la care mai tirziu a fost cumparat pamintul.

Din trecut si pina in prezent ocupatia principala a populatiei este agricultura. Intr-un timp istoric relativ scurt satul s-a transformat intr-o localitate cu o infracstructura dezvoltata.

Autoritatile administratiei publice, care realizeaza si asigura autonomia locala a satului Pelinia sunt: Consiliul – organ deliberativ, primaria si primarul – organ executiv.

07 ianuarie 2010

15 comments

  1. Anonim Says:
  2. Primarul Bagrin a fost si ramine un om fara nici o morala.Il caracterizeaza:tradarea, lingusirea,minciuna.El a fost categoric impotriva ridicarii celei deadoua biserici in sat, la care azi se"inchina". Pentru cariera sa face pact si cu dracul.

     
  3. Anonim Says:
  4. nu sunt deacord cu parerea persoanei precedente,,,el este un om de treaba,,,,iar cit despre Sat pot sa spun ca este un sat destul de mare,cu niste oameni gospodari....sat ca Pelinia nu este..!!!

     
  5. Anonim Says:
  6. Satul Pelenia este un sat,mare si frumos cu oameni gospodari,si primitori,un sat pitoresc, cu un trecut foarte bun,si un viitor frumos.Am copilarit in acest sat minunat pe care nu-l voi uita nicind,ca sunt departe de el.V.CRISMARU

     
  7. Anonim Says:
  8. de cite ori ma reintorc in sat,de atitea ori am un sentiment de recunostinta .Aici am crescut,aici am copilarit si tot aici am invatat lucruri frumoase,care peste ani m-au ajutat Aici i-mi sunt parintii,si aici ma voi reitoarce iarasi si iarasi cu mult drag e acest sat......Svetlana Rohac-Ghilescu

     
  9. Anonim Says:
  10. Si eu sunt un Turcanu plecat din acest sat in care am crescut, rog
    voluntarii sa actualizeze informatiile si sa posteze noutati. Nu am mai gasit alte surse pe Internet...

     
  11. Admin Says:
  12. Dragă domnule Țurcanu, vom încerca să actualizăm mai des acest blog cu noutăți din sat.

     
  13. Anonim Says:
  14. nu sunt de acord cu prima persoana care spunea ca primarul a fost impotriva la a 2 biserica si apropo de multe ori la vazut sa se inchine la aceasta biserica.Domnul Gheorghe este un om care vrea bine la oameni din sat dar eii nu inteleg lucruluie acestea iar domnul Primar ete un om onest politicos mereu cu bratele deschise

     
  15. Anonim Says:
  16. si daca nu va place primarul am sa vedem ce o sa faceti atunci cind o sa fie alegerile locale si o sa vina o persoana care no sa fac nimik atuncea o sa ziceti de ce na ramas Domnul Gheorghe

     
  17. bmangher Says:
  18. Cele mai frumoase clipe ale vieții mele sunt legate de Pelinia. Aici mi-a trecut copilăria, tinerețea. Aici am cunoscut oameni buni și harnici. Femeile de aici sunt cele mai bune gospodine de pe fața pămîntului. Pîine ca la Pelinia nu am gustat nicăieri. Pînă acum simt mirosul de coptură în ajun de sărbători. Aud cetele de urători... Pomenele de Duminica Mare... Iar două cuvinte: ”canțîr” și ”lăcriță” sunt înțelese numai la Pelinia. Vă iubesc! Faceți un blog bun! Vă doresc succese și cît mai mulți prieteni!

     
  19. Anonim Says:
  20. nui drept

     
  21. Anonim Says:
  22. Soarta m-a facut sa parasesc pentru mult timp Pelinia. Sper ca ma voi intoarce in curind. Imi este tare-tare dor de sat de rude, de prieteni. Dar cind ma gindesc ca prin primarie iar o sa-i intalnesc pe G. Bagrun,E. Rohac, M. Frunza, V. Dolinta, pe adeptii lui Usatai si Dodon parca mi se face rusine, gena si scirba. Lumea se trezeste, iar Pelinia doarme in trecut.

     
  23. Anonim Says:
  24. Dintre trecut si viitor, pelinienii mereu aleg trecutul.

     
  25. Anonim Says:
  26. Dupa alegerile prezidentiale din 30 octombrie si votarea repetata din 13 noiembrie 2016, mi-i scarba si rusine sa recunosc ca m-am nascut in acest sat. Voi pleca din sat neaparat pe un termen lung-lung, indiferent unde.

     
  27. Anonim Says:
  28. Pelinia e frumoasa, pelenienii sunt in majoritatea lor buni gospodari, primitori, seriosi, nu prea sociabili. Le place munca fizica, mai putin, sau deloc (nu exagerez), cea intelectuala. Profesorii, medicii, educatorii, pe langa functiile lor de baza, mai cresc si oi, porci, pasari si chiar vite mari cornute. Asta e, si n-ai ce-i face.

     
  29. Vlad Says:
  30. Mai sus , în comentarii nişte handicapaţi fac atac la persoană în loc să descrie satul natal .

     

Trimiteți un comentariu

Abonează-te aici

Plai moldovenesc - Sârba de la Pelinia

Etichete

evenimente (22) Pelinia (13) persoane (11) stiri (11) locuri importante (8) opinii (6) concurs (4) alegeri (2)