Ai o noutate sau articol pentru Pelinia? Contactează-ne la pelinia@ymail.com şi noi te vom face auzit!

0

Punctul pe i, nu pe e (Pelinia, nu Pelenia)


Sunt mai multe legende cu privire la originea numelui “Pelinia”. O primă legendă ne spune că pământul ar fi aparţinut unui boier cu numele “Pelin”, de unde a rămas şi numele acestei localităţi. Altă legendă spune că numele satului vine de la cuvântul “pelin”. Se zice că în trecut, pe locul unde este aşezat acum satul, creşteau lanuri mari de pelin. Planta era destul de înaltă, iar primii locuitori o taiau cu topoarele şi îşi acopereau chiar şi colibele…
Amară ca pelinul a fost şi viaţa localnicilor de-a lungul istoriei: au avut de îndurat foamete, război, deportări, regim sovietic… comunism… şi din nou comunism…
Mă mândresc cu satul de baştină şi din respect pentru istoria neamului meu şi pentru istoria satului meu. Mă doare foarte mult când văd şi aud că multe persoane nu cunosc numele adevărat al satului în care s-au născut și locuiesc. Cea mai întâlnită greşeală este “Pelenia”. Este foarte urât atunci când vedem tineri, persoane cu studii care nici măcar nu ştiu numele adevărat al satului natal. Unora le-a fost de învăţătură când au descoperit acestă greşeală prin acte şi au cheltuit o groază de bani ca să-şi îndrepte greşeala indiferenţei şi neştiinţei lor.

Pe site-uri de socializare, gen odnoklasniki, sunt persoane care spun că sunt din localitatea Pelenia. Aşa localitate în Republica Moldova nu există!!! Mă gândesc oare de ce unii tineri nu cunosc un lucru atât de important?! Doar la şcoală, când semnam fiecare caiet, trebuia să scriem şcoala, localitatea, numele şi prenumele. Atâţia ani la rând: 9, sau chiar 12(doar satul nostru mare şi frumos are şi liceu). Oare profesorii nu vad aceste greşeli? Dacă e să caut mai adânc mi se face ruşine şi totuşi sunt gata să divulg un secret. Am crescut şi am învăţat cu respect faţă de profesori, dar acum respectul a ramas doar pentru unii. Totuși, în acest articol nu vreau să critic deloc munca de profesor.

Recent am văzut un caiet personalizat cu diferite informaţii despre sida, creat prin implementarea unui proiect de către “Centrul de Acces la Informaţie şi Instruire” din localitate. Aşadar, oamenii noştri după ce au scris proiectul, au început să facă seminare nu doar la noi în sat, dar şi prin satele din apropiere. Au făcut ceva foarte bun, după care pozele colectate le-au inclus în acest caieţel personalizat. Fiecare poză are menționată localitatea unde a fost făcută. Totul bine și frumos până aici, doar că mi-a atras atenţia un mic detaliu: fiecare poză cu satul nostru avea inscripţia “Pelenia”. Şi acum întrebarea: “Cum se face că nici la Centrul Pentru Informare, nu se cunoaște numele adevărat al satului?”.
O ultimă precizare: la noi în sat numele cel mai des întalnit pentru un local este „Peliniţa”: la orice bar, cafenea, cooperativă de producţie şi multe altele. Mai nou, a apărut și Peleniţa, dar acesta este un nume pentru un local, obiect propriu, poate să-l numească cum doreşte! Pentru mine este important să fie numit satul meu cu numele adevărat...

Atunci când te chem,
Simt un amar şi un dor.
Numele tău nu-mi răspunde în lume
Eşti locul cel mai sfânt şi mai scump
Pelinia, ești locul în care-am crescut…



Bon de casă de la Cafe-Bar "Pelinița". Totuși, pe bon e Pelenia...



Fosta cafenea "Pelinița". Acum, deși nu e folosită, se numește "Pelenița"



După cum spuneam, "Pelinița" e peste tot :)

22 ianuarie 2011

7 comments

  1. iulica Says:
  2. Si eu am vazut in mai multe locuri scris Pelenia, ceea ce sigur nu e corect. Foarte amuzant ca acesti oameni traiesc intr-un sat care nu exista :D. Poate daca le mai spune cineva, isi dau seama, sau isi vor aminti.

     
  3. Postolachi Says:
  4. ce pot spune eu, e trist cind lumea nu-si cunoaste originile si denumirea corecta a satului de bastina...

     
  5. REZISTENTA ANTI-COMUNISTA:
    Anul 1964 -
    Nicolae Dragos, un invatator din s. Leipzig, jud. Ismail organizeaza "Uniunea Democrata a Socialistilor"
    si scrie proclamatii.
    3 membri, studenti de la Institutul de Arte din Chisinau:
    Vasile Postolachi /Pelinia, Balti/,
    Sergiu Cemortan /Cobâlea, Soroca/,
    Nicu Cuciureanu /Mereni, Lapusna/,
    vor face inchisoare câte 6 si 5 ani fiecare.

     
  6. Pe actele mai vechi din perioada comunista existau aplicate stampile
    cu inscrisul "Пеления", majoritatea pronuntau cu "e", ar trebui cercetata istoria, de vazut cum era la origini. Personal as fi preferat sa se spuna/scrie Pelenia. Dar acum ca e oficial asa cum este, nu-mi ramine decit sa ma supun...

     
  7. Anonim Says:
  8. Scurt pe doi. Cea care denumea satul Pelenia si care ne cerea si noua, elevilor, sa Scriem Pelenia in loc de Pelinia era chiar profesoara de l. romana R.P.

     
  9. Hei, Admin, mai invioreaza blogul, este pe moarte bre...

     
  10. Anonim Says:
  11. Perfect de acord cu autorul articolului si cu Anonim din 01 mai 2013. Profa de l. romana R. P. la observatiile colegilor privitor la denumirea corecta a satului nu dadea nici o atentie.

     

Trimiteți un comentariu

Abonează-te aici

Plai moldovenesc - Sârba de la Pelinia

Etichete

evenimente (22) Pelinia (13) persoane (11) stiri (11) locuri importante (8) opinii (6) concurs (4) alegeri (2)