Ai o noutate sau articol pentru Pelinia? Contactează-ne la pelinia@ymail.com şi noi te vom face auzit!

0

Miniterenul de fotbal


Cu toţii ne dorim ca noi, copii noştri să avem un mod sănătos de viaţă şi necătînd la condiţiile economice, să avem unde ne ocupa cu sportul. Aceasta îşi doreşte toată lumea modernă, iar ca un reprezentant al acestei lumi moderne si UEFA (Union of European Football Associations), care prin intermediul FMF (Federaţia de Fotbal a Moldovei) promovează practicarea unui mod sănătos de viaţă, practicarea sportului, în special al fotbalului desigur şi pentru aceasta ajută ţărişoara noastră cu nişte terenuri artificiale de fotbal, pe care federaţia decide unde să fie instalate. Deocamdată ne oprim aici şi trecem în satul Pelinia, unde la gimnaziul din sat nu este sală sportivă, era doar un teren sportiv în aer liber. Cu mai bine de 10 ani în urmă directorul gimnaziului a decis să facă o sală sportivă pentru elevi, un gest nobil, doar că bani pentru aceasta nu erau. Aşa s-a hotărît să se recurgă la metoda des întîlnită în ţara noastră: să fie strînse fonduri de la elevi. Între timp, peste cîţiva ani de zile, primăria, sau gimnaziul din Pelinia(nu vă pot spune cu exactitate) a cîştigat un proiect de la FMF, care constă în construirea unui miniteren de fotbal cu iarbă artificială. Gazonul era din cele donate de UEFA, trebuiau achitate lucrările de instalare, alte materiale şi atît. La gimnaziu au început a strînge bani pentru teren deja. Cînd au început lucrările de instalare şi amenajare a terenului, o mulţime de elevi, au lucrat voluntar, sau mai puţin voluntar la el. Într-un final, la sfîrşitul anului şcolar într-o manifestaţie festivă, la care a participat Preşedintele FMF – Pavel Ciobanu, Primarul satului Pelinia – Gheorghe Bagrin, Preşedintele raionului Drochia – Vladimir Călăraş, Directorul gimnaziului – Ion Pripa, şi alţi oameni de vază din sat şi raion, a fost inaugurat miniterenul de fotbal, care era destinat pentru popularizarea fotbalului şi care era destinat pentru toţi doritorii, cel puţin aşa s-a declarat iniţial.
Ulterior însă, acest teren a fost închis pentru toţi doritorii de a juca fotbal pe el, motivul fiind că în conformitate cu standardele impuse de specialiştii de la FMF, pentru a se putea efectua careva activităţi pe gazon, trebuie să fie pus şi nisip sub gazonul artificial. Aşa a fost toată vara. Culmea: aşa este şi acum, cînd copii au revenit la lecţii şi şi-ar fi dorit să joace o miuţă la lecţiile de sport, sau de ce nu şi la recreaţii, sau după ore. Se vede că nu s-a găsit încă nisip în părţile Peliniei, sau poate condiţiile meteo i-au încurcat pe cei de la gimnaziu să pună nişte nisip toată vara pe teren, sau poate n-au ajuns bani şi elevii iarăşi vor strînge bani, de data aceasta pentru a procura nisip?
Cert este faptul că deşi a fost inaugurat cu mult fast şi cu multe cuvinte frumoase, acest teren, nu este funcţionabil pînă la moment, sau mai bine zis nu se permite de a-l exploata. Cum rămîne cu promovarea sportului în rîndul tinerilor în acest caz? Cîte eforturi a costat acest stadion, ca el să stea de frumuseţe? Oare cîte stadioane ca acesta mai sunt în ţară?
La inaugurare directorul gimnaziului, a spus că de acum încolo pe teren vor juca sute de copii, unde sunt acei copii dom’ Director, dacă Dvs. nu permiteţi ca nimeni să joace pe teren? Şi ultima întrebare, dar cea mai importantă, cînd vor putea toţi doritorii să joace fotbal, nestingheriţi de nimeni, pe acest teren?





sursa foto: FMF

27 octombrie 2010

6 comments

  1. basckerwil Says:
  2. Ani buni in urma imi sticleau si mie ochii cand auzeam ca se va face un teren de fotbal in spatele gimnaziului, ma si vedeam batand mingea p'acolo. Caci pe stadionul ala batran si obosit, vechi de cand lumea, aveam parte de mult praf,in exces chiar (si un fumator avea plamanii mai sanatosi ), haine murdare si mingi care daca nu nimereau poarta, nimereau in curtile oamenilor din apropiere.
    Asta insa nu-i nimic pe langa tortura morala a elevilor de'acuma; care presupun ca bat vreo besica de minge,la fel, pana la genunchi in praf, si se uita ca vulpea la strugure la terenul nou-nout construit la doi pasi de asta vechi.

     
  3. Anonim Says:
  4. in prima poza: 2 shiobeni :)

     
  5. Anonim Says:
  6. Da Petru tu ai pus bine punctul pe "i"... Nicu deamu' are experienta...

     
  7. basckerwil Says:
  8. Mai circula un zvon ca n-o sa poata sa intre nimeni pe teren fara nush ce fel de'ncaltaminte, tenisi din cate mi-aduc aminte, nicidecum in adidasi, ca cica "se deterioreaza gazonul".

     
  9. Postolachi Says:
  10. poate si imbracaminte speciala se va introduce? plus o thenica speciala de alergare si lovire a mingii, totul pentru a nu deteriora gazonul...
    sincer chiar nu inteleg de ce cind ai asa un teren frumos si bun, nu permiti copiilor sa joace? l-ai procurat tu din banii tai pentru a interzice tuturor celor care au contribuit la aparitia sa?

     
  11. Admin Says:
  12. Nu stiu de ce, dar am eu asa o presupunere ca se vrea a cere taxa de a juca pe acel stadion, de asta si se lungeste treaba... Pina nu vad ca se permite, voi sustine aceasta ipoteza.

     

Trimiteți un comentariu

Abonează-te aici

Plai moldovenesc - Sârba de la Pelinia

Etichete

evenimente (22) Pelinia (13) persoane (11) stiri (11) locuri importante (8) opinii (6) concurs (4) alegeri (2)