Ai o noutate sau articol pentru Pelinia? Contactează-ne la pelinia@ymail.com şi noi te vom face auzit!

0

Înălţarea Domnului: tradiţii în Pelinia


Joi, 2 iunie, creştinii ortodocşi au sărbătorit Înălţarea Domnului. În ajun de Ispas, gospodinele coc pască şi încondeiază ouăle. Şi în satul Pelinia, raionul Drochia, creştinii pregătesc bucate tradiţionale pentru a sărbători Înălţarea Domnului. După slujba de la biserică oamenii, se salută spunând Hristor s-a Înălţat. Se spune că această zi este la fel de importantă, ca şi Paştele.

Liuba Burciu din satul Pelinia, raionul Drochia în ajun de Ispas coace plăcinte şi cozonac. Ea spune că sărbătoreşte Înălţarea Domnului împreună cu rudele şi vecinii. Nici ouăle încondeiate nu lipsesc de pe masa de sărbătoare.

De Ispas ortodocșii merg la biserică cu crenguţe de nuc şi le sfinţesc. Acestea sunt puse la icoane şi păstrate anul întreg pentru a feri casa de cele rele.



sursa: PUBLIKA TV

06 iunie 2011

1 comentariu la Înălţarea Domnului: tradiţii în Pelinia

  1. Anonim Says:
  2. Liuba Burciu e bunica mea, noi ii spunem mama Liuba. Ea de fiecare data, mai ales de sarbatori, pregateste bucatele cele mai gustoase si obiceiurile din trecut incercam sa le pastram impreuna. La mesele de sarbatori nu lipseste cozonacul, placintele dintre cele mai gustoase etc. si bineinteles cite un paharel de vin rosul. Multa sanatate iti uram, mama Liuba.

     

Trimiteți un comentariu

Abonează-te aici

Plai moldovenesc - Sârba de la Pelinia

Etichete

evenimente (22) Pelinia (13) persoane (11) stiri (11) locuri importante (8) opinii (6) concurs (4) alegeri (2)