Ai o noutate sau articol pentru Pelinia? Contactează-ne la pelinia@ymail.com şi noi te vom face auzit!

0

Sugestii pentru primar


La sugestia voastră, facem un articol în care participăm toți cu propuneri/idei ce trebuie realizate de primarul ce va fi ales în alegerile din acest an. Puteți scrie probleme cu care v-ați confruntat, propuneri de proiecte/amenajări/îmbunătățiri, orice credeți că ar fi necesar de făcut în satul nostru pentru a ne putea mândri și pentru a avea un trai mai bun la noi acasă - în satul Pelinia.

Ordinea în listă este aleatoare, toate ideile sunt importante. Vom actualiza articolul cu sugestiile voastre(din comentarii sau primite pe mail).

1. Să fie reparate toate drumurile din sat și să fie montate coșuri de gunoi solide(la 50 m distanță) care să fie curățate regulat pentru a păstra curățenia în localitate.
2. Toate străzile sa fie iluminate și să fie instalate camere de supraveghere în unele zone.
3. Să fie reparată casa de cultură, unde în ultima duminica din fiecare lună să fie adunarea satului și primarul să dea raportul pentru luna respectivă și să prezinte planul pentru perioada următoare.
4. De reparat și folosit casa de nunți (eventual de transformat într-un local cu activități pentru tineret, gen sală de fitness și alte sporturi).
5. Refolosirea proprietăților publice aflate într-o stare deplorabilă. De exemplu: spitalul, cafeneaua Peliniția(cea de lângă stadion), etc. Fosta cafenea se poate de reparat și de făcut o cantina sau ceva de folos, când ar veni bătrânelele de la Biserică să se oprească să mănânce o farfurie cu borș acolo, sau copiii de la școală, persoanele social-vulnerabile.
6. Cele 2 fântâni de lângă casa de nunți să fie reparate.

[lista se actualizează continuu]

15 iunie 2015

10 comments

  1. Unknown Says:
  2. Nu cred in 4 ani sa se reusiacsa toatea aceste puncte, minimum 10 ani trebuie

     
  3. Unknown Says:
  4. 1. Să fie reparate toate drumurile din sat și să fie montate coșuri de gunoi solide(la 50 m distanță) care să fie curățate regulat pentru a păstra curățenia în localitate.
    Va dati siama ce insiamna sa repari toate drumurile?? :) Aici trebuie doar investitii din strainatate

     
  5. Unknown Says:
  6. 7. Viceul din spatele casei de cultura sa fie curatit si facut normal ca sa nu treaca lumea pe acolo si sa-si intoarca nasul la 180 grade de tare ce mare puoare este acolo, chiar in centrul satului....
    8. Tot linga acel viceu este o "Catelinaia" sau cum se numeste ea, o cladire avariata la moment care trebuie sau de reparat sau de curatit de acolo tot.
    9. In parcul de linga muzeul satului (vizavi de casa de cultura) se poate de facut loc de joaca pentru copii, de pus niste topogane, ceva nisip unnde sa se joace, poate chiar niste trenajoare etc. dar sa nu fie taiati copacii de acolo, sa fie tot asa frumos verde si de facut loc pentru toate cele spuse mai sus.
    10. In parkul din centrul satului (vizavi de primarie) de pus niste camere de filmat si de vazut cine asa neieducat strica ba scaunele, ba tomberoanele pentru gunoi... si de aratat la adunarile facute in ultima duminica din luna la casa de cultura.
    11. Tot in acel park se poate de facut si o mica cafenea unde sa poti sa te racoresti cu un suc pe asa caldura (loc este, acolo unde a fost acel bar si acum sta darimat).

     
  7. Unknown Says:
  8. 12. la fiecare Anul Nou sa fie pus bradul in centrul satului asa cum era odata si jucam in jurul lui, sa se inteleaga ca e Anul Nou, dar nu....niste becuri colorate cind ard si cind nu...
    13. Cladirea unde a fost cinva magazin maaare, vizavi de Scoala ceea Pas cu pas, tot in centrul satului, iarasi ce-i cu ea?inainte se mai faceau nunti acolo, credca acum la sigur nu se mai fac caci este unde, sta cladirea fara nici un folos, de facut ceva, de gindit ce se poate de facut, poate iarasi ceva pentru copii caci este acolo scoala si se poate de folosit sau altceva....
    Dati si voi idei, propuneti ceva, acei care scriti comentarii si cititi acest sait, sa nu fiti indiferenti, totusi e satul nostru, satul cu care ne mindrim si trebuie sa o facem in continuare, sa fim mindri mereu ca suntem din satul Pelinia.
    Stimate Dle viitor Primar poate ar fi bine sa atrageti atentia la ce se poate de facut in sat pentru copii si pentru tineret, caci vedeti ca toti pleaca la oras, cu gindul ca in sat n-au ce face, trebuie de atras cumva sa se intoarca in sat dupa studiile facute la oras, totusii copiii sunt viitorul nostru, viitorul tarii...
    14. Un sfat tot as da>sa fie pus o lada sau la primarie sau la posta sau undeva in centrul satului unde lumea sa poata sa puna problemele relatate pe o foaie, chiar fiind anonimi, poate sunt rusinosi sa spuna in fata ce probleme au si vor in sat sa se rezolve, astfel pe o foaie se poate de scris si de atras atentia la ideile si problemele lor.
    Dragi Parinti, dati-mi voie sa ma adresez si la Dumneavoastra ca parinti, aveti grija de copiii Dvs., atrageti atentia la educatia lor si invatati-i sa faca cit mai multe fapte bune, mult depinde de ei si de voi in satul nostru, aceeasi hirtie aruncata pe drum, aceleasi scaune stricate din park, acelas muc de tigara aruncat unde nimeresc etc.
    Multe depinde de noi Toti.
    Succese mari. (continuati cu propuneri si idei, eu am mentionat doar citeva din centrul satului ce se vede de la o distanta cind intri in sat)

     
  9. Admin Says:
  10. Andrei, nu s-a menționat că toate trebuie făcute într-un an. Sunt sugestii, la care primarul ar fi bine să atragă atenția și să încerce să rezolve cât mai mult posibil într-un timp cât mai rapid. Suntem conștienți că unele sugestii necesită investiții și timp, totuși, se pot rezolva măcar parțial inițial și cu timpul să fie rezolvate complet.

     
  11. Gheorghe Says:
  12. Eu cred că viitorul primare trebuie să:
    1. Scrie cât mai multe proiecte pentru a primi asistență financiară pentru dezvoltarea satului ( ca exemplul de programe unde eventual s-ar putea de depus proiecte: programul transfrontalier Moldo -Român ce urmează a fi lansat în toamnă, programul transfrontalier Moldo-Ucrainean, Programul Uniunii Europene Orizont 2020, ambasadă Suediei, Germaniei, Norvegieni, USAID, Soros, și altele). Da proiectele trebuie de scris în engleză însă, sunt profesori buni de engleză în stat și se poate de antrenat elevii din clasele liceale, pentru ei ar fi o experiență foarte bună.
    2. Promovarea antreprenorialului în rândul cetățenilor, în acest sens trebuie de inițiat colaborarea cu Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii, Cameră de Comerț și Industrie, Ministerul Economiei. Pentru persoanele de la sat sunt un șir de programe de susținere a persoanelor să-și dezvolte propria afacere (exemplu: PARE 1+1, PNAET, Concursul proiectelor de transfer tehnologic, pentru tineri este Concursul național de business planuri, și așa mai departe).
    3. Dezvoltarea posibilităților de implicare a elevilor. Se poate de format un "consiliul al elevilor", cu care primarul să se întâlnească obligatoriu odată pe lună, iar odată în trei luni, acest " consiliul" să prezinte în față consiliului satului 3 probleme care în opinia lor trebuie soluționate. Evident ca aceste probleme n-o să fie imediat soluționate însă tinerii o să poată să-și promoveze interesele.
    4. Îmi place idea cu raportul public însă odată în lună e prea mult, odată în 3 luni să se organizeze discuții publice cu locuitorii.
    5. Să se facă o pagină web a primariei unde să fie plasate cele mai importante informații, inclusiv hotărârile consiliului, cu atât mai mult că este o hotărâre de guvern referitor la paginile institutiilor publice și bani se găsesc.

    Eu cred ca fiecare din punctele de mai sus pot fi realizate intr-un mandat.

    Succes, dacă îmi mai vin careva idei, le scriu ulterior.

     
  13. Unknown Says:
  14. Aveti dreptate

     
  15. Anonim Says:
  16. Mi se pare ca intai ar trebui sa facem curat in zonele/locurile publice. Curatul ar insemna nu numai in parc sau centru. Curatul inseamna gunoisti autorizate, ordine pe strazi si in gospodarii. Din primarie se face cu incetul,ok, dar cum facem cu procentajul de oameni care considera ca "lucrul public" e facut ca sa-l strici,furi, distrugi? ^^

     
  17. Anonim Says:
  18. Acum primarul e cunoscut-Titus Sarateanu. Reparatia tuturor drumurilor, constuirea unei cafenele, iluminarea strazilor, instalarea camerelor de luat vederi, a lazilor de gunoi etc. iluzii au fost, iluzii au si ramas.
    Un singur lucru care ii sta in puteri primarului ii propun: faceti ceva, d-le primar, ca sa dispara cozile interminabile de la plata facturilor,primirea pensiilor si indemnizatiilor.


     
  19. Anonim Says:
  20. Datoria sfanta a primarului este de a conlucra cu intelectualitatea din sat si din tara pentru a trezi constiinta nationala la oameni, pentru ai face sa judece cu mintea si nu cu burta. Rar de tot vizitez Pelinia, dar cand intalnesc consateni de ai mei care afirma ca ei au "invatat limba kirilica si nu latina" si ca de ultima nici nu au nevoie, ma ia groaza si mi se face rusine ca sunt nascut in acest sat.

     

Trimiteți un comentariu

Abonează-te aici

Plai moldovenesc - Sârba de la Pelinia

Etichete

evenimente (22) Pelinia (13) persoane (11) stiri (11) locuri importante (8) opinii (6) concurs (4) alegeri (2)